Με βάση το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) (υπ’ αρ. 49 ΠΥΣ 15-12-2015, ΦΕΚ 174/Α/15-12-15) όλοι οι δήμοι της χώρας θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2016 να συλλέγουν χωριστά το 5 % των παραγόμενων βιοαποβλήτων τους, με το ποσοστό αυτό να εκτοξεύεται στο 40 % για το 2020.
Όπως είναι φυσικό, τα βιοαπόβλητα, και ο διαχωρισμός τους στην πηγή, γίνονται βασική προτεραιότητα στη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων. Καθώς, η εφαρμογή της διαλογής στην πηγή και η συλλογή των διαχωρισμένων υπολειμμάτων τροφίμων είναι ευκολότερη, οικονομικότερη και αποδοτικότερη στους χώρους μαζικής εστίασης, είναι σίγουρο ότι θα κληθούν πρώτοι να εφαρμόσουν σχετικές δράσεις.
Το έργο Life «Food for Feed: An Innovative Process for Transforming Hotels’ Food Wastes into Animal Feed- Τροφή από Τρόφιμα: Μια Καινοτόμα Διεργασία για τη Μετατροπή των Υπολειμμάτων Τροφίμων Ξενοδοχειακών Μονάδων σε Ζωοτροφές» (LIFE15 ENV/GR/000257), αποτελεί μια διαφορετική και καινοτόμα προσέγγιση στο θέμα της διαχείρισης των υπολειμμάτων τροφίμων / βιοαποβλήτων, αν και στηρίζεται σε μια παλιά και κοινή στον Ευρωπαϊκό χώρο, διαδικασία: αυτή της αξιοποίησης των υπολειμμάτων τροφίμων στην εκτροφή ζώων.
Το Ακρωνύμιο του έργου είναι Food for Feed – F4F.
Αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης διεργασίας παραγωγής ζωοτροφών από τα υπολείμματα τροφίμων (κουζίνας και τραπεζαρίας), χώρων μαζικής εστίασης, κυρίως ξενοδοχείων και εστιατορίων, που ήδη εφαρμόζουν σύστημα διαλογής στην πηγή ή θα επιθυμούσαν να εφαρμόσουν στο άμεσο μέλλον.
Κεντρικό στοιχείο της διεργασίας του F4F, είναι η παστερίωση των υπολειμμάτων τροφίμων, μέσα από μια τροποποιημένη και ενισχυμένη διεργασία ηλιακής ξήρανσης. Της ηλιακής ξήρανσης προηγείται διαδικασία συλλογής με οχήματα ψυγεία, χειροδιαλογής και τεμαχισμού των υπολειμμάτων. Πέρα από την αξιολόγηση της διεργασίας συλλογής / παστερίωσης, στόχος του έργου είναι και η εκτίμηση της ποιότητας της παραγόμενης ζωοτροφής, τόσο σε παραγωγικά ζώα (όρνιθες και χοίρους) όσο και ζώα συντροφιάς (σκύλους).
Επικεφαλής του έργου είναι ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Αποβλήτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ), ενώ συνεργαζόμενοι φορείς είναι:
Το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης (Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων).
Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Γεωγραφίας).
Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παρα- γωγής και Υδατοκαλλιεργειών).
Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βερολίνου (Freie Universität Berlin – Κτηνιατρική Σχολή).
Η διάρκεια του έργου είναι 42 μήνες με καταληκτική ημερομηνία την 28η Φεβρουαρίου 2020, ο συνολικός προϋπολογισμός του είναι 2.580.619,00 € και η επιδότηση από την Ε.Ε. 1.459.227,00 €.