Τα πρώτα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος LIFE F4F – Τροφή από Τρόφιμα παρουσιάστηκαν στις ανοικτές δράσεις ενημέρωσης που πραγματοποίησε, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας για την πανδημία, ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης – ΕΣΔΑΚ στο κέντρο του Ηρακλείου.
Το ευρωπαϊκό έργο με τίτλο «Τροφή από Τρόφιμα: Μια Καινοτόμος Διεργασία για τη Μετατροπή των Υπολειμμάτων Τροφίμων Ξενοδοχειακών Μονάδων σε Συστατικό Ζωοτροφών», με κωδικό LIFE15 ENV/GR/000257 και ακρωνύμιο LIFE-F4F, ολοκληρώνεται στα τέλη Νοεμβρίου, μετά από την υλοποίηση τριών επιτυχημένων λειτουργικών περιόδων. Συντονιστής φορέας του έργου είναι ο ΕΣΔΑΚ, ενώ σε αυτό συμμετείχαν το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.
Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, κατασκευάστηκε πιλοτική μονάδα προεπεξεργασίας και ηλιακής ξήρανσης των συλλεγόμενων τροφικών υπολειμμάτων χώρων φιλοξενίας και εστίασης, η οποία και λειτούργησε τις περιόδους Μαΐου – Οκτωβρίου 2018, 2019 και 2020. Στο πρόγραμμα συνεργάστηκαν, παρέχοντας τροφικά υπολείμματα διαχωρισμένα στην πηγή, τα ξενοδοχεία Creta Maris Beach Resort, Aquila Atlantis Hotel, Galaxy Hotel, Olive Green Hotel, Agapi Beach Resort, Apollonia Beach Resort & Spa, St Marina Resort Ammoudara, Candia Maris Resort & Spa, η εταιρεία catering ΣΙΓΑΝΟΣ και το 2020, η αλυσίδα υπεραγορών ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ, παρέχοντας τα φυτικά υπολείμματα των μανάβικων των σούπερ μάρκετ.
Οι πολίτες, καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, συλλόγων και φορέων, ενημερώθηκαν κατά τη διάρκεια των ανοικτών εκδηλώσεων για όλη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά τη διάρκεια του προγράμματος από την Περιβαλλοντολόγο του ΕΣΔΑΚ και Συντονίστρια του Έργου, Παρασκευή Πάντελη. Έμαθαν τον τρόπο με τον οποίο γινόταν η συλλογή των τροφικών υπολειμμάτων, η χειροδιαλογή, η ηλιακή ξήρανση, η παστερίωση και η παραγωγή της πρώτης ύλης για ζωοτροφές για οικόσιτα ζώα, καθώς και για τις προοπτικές αλλά και τα σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη που ανοίγονται μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος. Παράλληλα, έπαιρναν και την γνωστή τσάντα πολλαπλών χρήσεων που έχει δημιουργήσει ο ΕΣΔΑΚ, με σκοπό τον περιορισμό χρήσης της πλαστικής σακούλας.
Ο Πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Ζαχαρίας Καλογεράκης επισκέφτηκε το περίπτερο που είχε στηθεί για αυτόν τον σκοπό, συνομίλησε με πολίτες και σε δήλωσή του ανέφερε: «Μέσα από μια γόνιμη συνεργασία, ο ΕΣΔΑΚ, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, καθώς και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένες επιχειρήσεις του τόπου μας, απέδειξαν ότι μπορούν να ανοίξουν νέους δρόμους στην κυκλική οικονομία. Ο στόχος της προστασίας του περιβάλλοντος και της θωράκισης του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή, περιλαμβάνει την αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων. Τα απορρίμματα, δεν είναι σκουπίδια. Έχουν αξία και με τον κατάλληλο προγραμματισμό, μπορούν να επεξεργαστούν και να έχουν και δεύτερη ευκαιρία, ως νέα προϊόντα. Με την ολοκλήρωση του άκρως επιτυχημένου προγράμματος, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου στον ΕΣΔΑΚ, τους συνεργαζόμενους φορείς και τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο LIFE F4F, για τα εξαιρετικά αποτελέσματα. Η προσπάθεια συνεχίζεται, ο πήχης μπαίνει ακόμη πιο ψηλά!».
Ο Αντιπρόεδρος του ΕΣΔΑΚ και Αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος του Δήμου Ηρακλείου Κώστας Βαρδαβάς συμμετείχε επίσης στη δράση και σε δήλωσή του τόνισε: «Ένα από τα σημαντικότερα πιλοτικά έργα στην κατεύθυνση της κυκλικής οικονομίας στη χώρα μας, το LIFE F4F – Τροφή από Τρόφιμα, απέδειξε ότι μέσα από την συνεργασία Αυτοδιοίκησης – Πανεπιστημίων – Επιχειρήσεων, μπορούμε να αποκομίσουμε σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον, για τους πολίτες, για τον τόπο μας. Όπως άλλωστε είναι γνωστό, στον Δήμο Ηρακλείου υλοποιούμε σειρά ανάλογων προγραμμάτων όπου τίποτα δεν πάει χαμένο και τα απορρίμματα μετατρέπονται σε νέα προϊόντα. Αυτή την πολιτική, που αποτελεί μονόδρομο για να αντιστρέψουμε τις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής, σκοπεύουμε να την συνεχίσουμε με κάθε διαθέσιμο μέσο. Αξίζουν πολλά μπράβο σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν, όπως επίσης και στα στελέχη του ΕΣΔΑΚ που όλα αυτά τα χρόνια υπερέβαλαν εαυτούς για να έχουμε τα συγκεκριμένα αποτελέσματα.».
Χρήσιμα στοιχεία για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE15 ENV/GR/000257 με τίτλο: «Food for Feed: An Innovative Process for Transforming Hotels’ Food Wastes into Animal Feed- Τροφή από Τρόφιμα: Μια Καινοτόμα Διεργασία για τη Μετατροπή των Υπολειμμάτων Τροφίμων Ξενοδοχειακών Μονάδων σε Ζωοτροφές»
Το πρόγραμμα «Τροφή από Τρόφιμα – Food for Feed» έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης διεργασίας παραγωγής ζωοτροφών από τα υπολείμματα τροφίμων (κουζίνας και τραπεζαρίας) των χώρων μαζικής εστίασης, κυρίως ξενοδοχείων και εστιατορίων, που ήδη εφαρμόζουν σύστημα διαλογής στην πηγή ή θα επιθυμούσαν να εφαρμόσουν στο άμεσο μέλλον. Τα υπολείμματα τοποθετούνταν σε ειδικούς κάδους και η συλλογή τους γινόταν με ειδικά αυτοκίνητα – ψυγεία, που εξασφάλιζαν την ασφαλή μεταφορά τους στην πιλοτική μονάδα ηλιακής ξήρανσης. Κεντρικό στοιχείο της διεργασίας του F4F, ήταν η παστερίωση των υπολειμμάτων τροφίμων, μέσα από μια τροποποιημένη και ενισχυμένη διεργασία ηλιακής ξήρανσης, της οποίας προηγείται η χειροδιαλογή και ο τεμαχισμός των υπολειμμάτων.
Η διάρκεια του έργου, μετά και τις αναγκαίες λόγω πανδημίας παρατάσεις, ήταν 62 μήνες, ο προϋπολογισμός ανήλθε στο ποσό των 2.580.619,00 € και η επιδότηση από την ΕΕ στο ποσό του 1.459.227,00 €.